Wednesday, November 27, 2013

Hukkuva laeva viimne ohe eemaldati Paldiski linnaruumist

Päev enne kohalike omavalitsuste valimisi avatud skulptuur "Hukkuva laeva viimne ohe" sai kõigest alla kahe kuu rahva ees olla, kui see maha võeti.

Käisime ka ise linnavalitsuses maad uurimas ja selgus, et tegelik kuju eemaldamise põhjus oli see, et kuju oli aluse küljest lahti ja kõikus tuule käes, nii et murelik linnarahvas andis sellekohast infot ja linn pidi kiiresti ohtliku olukorra likvideerima. See oli parim otsus antud olukorras ja hea valik kuju säästmiseks. Uurisime kuju alust, millele kuju kinnitatud oli, sellelt oli näha, et aluse sisse puuritud 6 kinnitusaugust, olid vaid kolmele epoankrud paigaldatud. See tähendab, et kuju oli ühest küljest kinnitamata ning ülejäänud kolm kinnitust ei olekski olnud ja ei olnudki piisavad, et 3,3 meetrist kuju turvaliselt püsti hoida. Kuju paigalduse spetsifikatsioonid, mille tellijale kujuga kaasa andsime, nägid muuseas ette, et ankuruid peab olema vähemalt iga 10 cm tagant, seda polnud rakendatud.

Kõnealune skulptuur on valmistatud klaaskiudplastist ja on ilmastikukindel. Klaaskiudplastil on väga lai kasutusala ja seda eriti asjade valmistamisel, mis peavad kestma. Näiteks tehakse samast materjalist paate, lipuvardaid, mööblit, kiivreid, autode ja mootorrataste keredetaile, ka septikuid valmistatakse klaaskiudplastist. Eestis on materjal varemgi samas mastaabis skulptuuridena linnaruumis kasutust leidnud. Näiteks tegi René Reinumäe Kaitseväe kalmistu kabeli vaasi samast materjalist. Hannes Starkopfi kujud, mis seisavad Tallink Spa hotelli ees, on ka René Reinumäe poolt klaaskiudplastist valmistatud juba 2006. aastal. 


Oktoober 2013

November 2013

Üks pooltest kinnitustest, millesse ei olnud paigaldatud epoankrut, mis oli kuju tuule käes kõikumise põhjuseks. Joonisel on sellised kinnitused märgitud miinustega.

Võrdluseks foto kinnitusaugust, millesse oli paigaldatud epoankur. Neid oli 3 ja need asusid kuju ühel küljel. Järgneval joonisel on sellised kinnitused plussidega märgitud.



Joonis 

Fikseerisime koha peal olukorra fotode ja joonistega. Siin on näha skulptuuri aluse pealtvaade, millele on märgitud kinnituskohad.

Ajakirjanik Allar Viivik valgustab juhtunut maakonnalehes Harju Elu: Halvasti kinnitatud kuju viidi varju  



Vaata ka: Hukkuva laeva viimne ohe ja Hukkuva laeva viimne ohe Paldiskis ja Hukkuva laeva viimne ohe Pakri poolsaarel

*Skulptuur on valminud kunstnikepaari Johnson ja Johnson 2008 aasta kunstiprojekti raames ja nende tellimusel. Skulptuuri modelleeris ja viis materjali skulptor René Reinumäe.

No comments:

Post a Comment